Istoricul Parohiei Ortodoxe Sfânta Cuvioasă Parascheva
Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1817. Biserica a fost construită din piatră, în formă de corabie, și zugrăvită în culorile alb-albăstrui. Iconostasul este confecționat din lemn de tei. Icoanele și medalioanele rotunde, care reprezintă pe Sfinții Prooroci, sunt pictate pe lemn.
O parte din acestea au fost furate în anul 2002. Tot pe iconostas există și o scenă unică, pictată pe pânză, înfățișând martiriul frângerii cu roata, care amintește de supliciul lui Horea sau Tănase Tudoran de la Bichigiu.
Nu se cunoaște data sfințirii bisericii, însă a fost resfințită în data de 22.10.2000, de către P.S. Episcop Irineu Pop Bistrițeanul, protopop fiind P.C. Pr. Ioan Dâmbu și preot paroh Pr. Ioan Lăpuște. Se cunosc mai mulți preoți parohi slujitori înaintea preotului actual : Pr. Iuliu Pop, Pr. Iuliu Drăgan, Pr. Ioan Bolog, Pr. Gavril Floșui.
Biserica, monument istoric, a fost reparată în anii 1912, 1965, 2000 și 2011. În anul 2004, s-a introdus încălzirea cu gaz, iar, în anul 2012, s-au efectuat bănci din lemn, tapițate.
Biserica deține, ca obiecte de patrimoniu, icoane pictate pe lemn și pânză.
Această parohie are 1890 de credincioși. Cu aceștia, se organizează tabere creștine, concursuri și cor. Tot cu ajutorul lor se fac ajutoare materiale și bănești pentru cei nevoieși.